Tips før du kjøper ny bolig

Å kjøpe bolig kan være både en spennende og en skummel tid. Prosessen kan være lang og til tider også frustrerende. Her er noen tips til hvordan du kommer deg gjennom prosessen og finner den perfekte boligen.

1) Du bør søke boliglån og få et finansieringsbevis før du ser på boliger, slik at du vet nøyaktig hvor mye du har råd til. Et finansieringsbevis vil være gyldig i 3 måneder før det må fornyes. Snakk med banken din om dette.

2) Vurder hvor lang tid du vil bruke på pendling. Hvis du jobber eller går på skole et godt stykke unna der du vurderer å kjøpe bolig, bør du tenke nøye gjennom hvor mye pendling du er villig til å gjøre hver dag i mange år fremover. 

3) Sørg for å sammenligne priser, beliggenhet og andre fasiliteter for forskjellige boliger. Boligmarkedet er hett, men det er fortsatt ting du kan gjøre for å sikre at du ikke kjøper noe som er overpriset eller et potensielt dårlig kjøp. Les tilstandsrapporter nøye, finn ut gjennomsnitts kvm. pris i området med mer for å danne deg et godt sammenligningsgrunnlag.

4) Prøv å ikke bli for knyttet til en spesifikk bolig! Husker du vi sa på starten at det å kjøpe bolig kan til tider være en frustrende prosess? Det vi mener med det er at det er helt normalt å måtte gå på 20-50 visninger og delta i en håndfull budrunder før du får en bolig du ønsker deg. Det er derfor viktig å ikke miste håpet når du “taper” en budrunde. Følg planen og budsjettet ditt, og vit at det å kjøpe en ny bolig er en omfattende prosess som rett og slett tar tid.

5) Tenk på at du skal trolig bo her i 5-10+ år. Avhengig av situasjonen din skal du trolig bo i den nye boligen din i mange år fremover. Prøv å undersøk nabolaget og hva planene for området er de neste årene, og gjør deg opp en formening om dette er et godt kjøp eller ikke. 

Bonustips) Snakk med eiendomsmeglere i områdene du er interessert i! De fleste meglere vil mer enn gjerne hjelpe deg med noen gode tips og til og med holde et øye åpent for om de ser en bolig som kunne passet deg.